Rihab Garci
Högstadieläraren har fått stort genomslag för sin debutbok ”Vi kommer ändå bara bli becknare”, där hon skänker hopp till unga med bristande framtidstro. Rihab Garci har stenkoll på sin målgrupp och skriver om en verklighet som många ungdomar kan känna igen sig i.
Astrid Mohlin
Författaren har intervjuat hundratals ungdomar om hur det är att vara tolv år idag. Resultatet blev en poddserie i Sveriges Radio som nu omvandlats till den träffsäkra debutboken ”Fake – falska vänner, äkta svikare”, ett drama ur tre ungdomars perspektiv.
Lova Lakso
Författaren är socionom och arbetar som kurator på ungdomsmottagning. Hon har därmed en djup kännedom om livsvillkoren för dagens unga. I sin andra bok ”Utan att passera gå” skriver hon hoppfullt om två utsatta och till synes omaka ungdomar som hittar styrka i varandra.
Ida-Johanna Lundqvist
Lundqvist har roligt när hon arbetar. Det går inte att ta miste på hennes nyfikenhet och
upptäckarglädje när hon utforskar sina material och tekniker. „Att arbeta med skulptur är som att skriva poesi fast med material“. Det är Ida-Johannas egna ord som så fint uttrycker det som även betraktaren upplever. Lundqvist verk förför med en slags musikaliska toner som skimrar vackert i
materialvalen, och med en fingertoppskänsla för platsen. Under det till synes överjordiska,
onåbara, anas ett djup som förmedlar tankar och kunskap om historia och litteratur.
Lundqvist kommer stipendiet till godo för att utforska den gamla tekniken scagliolan, och kombinera denna med moderna material, samt för att färdigställa en skulptur i trä med intarsia i samma teknik.
Anna Sörensson
Motivering: En lättsam lekfullhet, betecknar Sörensons sätt att förhålla sig till sina natur-relaterade skulpturer som är förstorade och förhöjda i färgskala.
De är samtidigt mödosamt skapade och placerade på väl valda platser.
Det ömtåliga, sköra materialet, som med hjälp av luft och ljus understryker lättheten, skapar monumentala, iögonfallande skulpturer som man som betraktare inte kommer undan.
De påkallar ett möte mellan ett modernt och ett, genom historien uråldrigt formspråk.
I motsatsförhållandet uppstår frågor.
Vad är det vi ser?
Sörensson är värdig ett stipendium till förmån för ett fortsatt sökande och för att kunna utveckla sittarbete genom tekniskt hållbara alternativ.
Karin Häll
Motivering: Genom sin materialiserade poesi, undersöker Häll skulpturens möjligheter och ställer frågor gällande vanor och traditioner och det obegripliga i att vara människa.
Vardagsföremål tagna ur dess vanliga sammanhang och satta i andra rum, blir en lek med motsatser och uttryck som är bekanta.
Häll gestaltar mentala tillstånd som ger en växelverkan mellan
konst, poesi, litteratur och dess utövare.
Ett stipendium ger Häll möjlighet att koncentrerat få möjlighet att utvidga sitt konstutövande i relation till litteratur och poesi under en längre period.
Sandra Lundberg
Motivering: Genom sin materialiserade poesi, undersöker Häll skulpturens möjligheter och ställer frågor gällande vanor och traditioner och det obegripliga i att vara människa.
Vardagsföremål tagna ur dess vanliga sammanhang och satta i andra rum, blir en lek med motsatser och uttryck som är bekanta.
Häll gestaltar men tala tillstånd som ger en växelverkan mellan
konst, poesi, litteratur och dess utövare.
Ett stipendium ger Häll möjlighet att koncentrerat få möjlighet att utvidga sitt konstutövande i relation till litteratur och poesi under en längre period.
Kristina Stark
har tilldelats Yngve Bergers stipendium för 2021!
Motivering: Stark använder sig av naturen för ett otvunget sökande där hon behandlar ytor, färg, speglingar, ljus och mörker.
Ett intryck av målade collage framträder och bildar en tydlig rörelse.
Ett transparent växelspel i kompositionen av färg och form mellan föreställande och abstraktion gör betraktaren osäker, intresserad och nyfiken på att få veta mera.
Ett stipendium stärker detta konstnärskap och gynnar en vidareutveckling som är till glädje för konstnärens publika framträdanden.
Hillevi Berglund
har tilldelats Yngve Bergers stipendium för 2021!
Motivering: Berglund beskriver genom sitt måleri, världen och dess mänskliga förutsättningar på ett poetiskt sätt och berättar om vårt gemensamma minne med hjälp av ögonblicksbilder där färg och yta skalas av och formen blir abstrakt.
Titeln ger en fingervisning, men inte mer än att det för betraktaren ges utrymme att fantisera och relatera till egna tankar, känslor och förnimmelser inför bilden.
Ett stipendium ger Berglund en möjlighet att jobba koncentrerat inför hennes kommande utställning och även ett ekonomiskt bidrag till den katalog hon är ifärd med att färdigställa.
Mia Malmlöf
har tilldelats Yngve Bergers stipendium för 2021!
Motivering: Malmlöf arbetar med trädgården som tema. Hurden förändras över årstider med vad det innebär av växande, förmultnande och det ständigt återkommande.
Utan att förlora fokus växlar Malmlöf i sitt måleri mellan detaljerat och abstrakt och undersöker tålmodigt och samtidigt lekfullt naturens rörelser, mönster, lagar och relaterar i samma anda till ett konsthistoriskt perspektiv.
Ett stipendium ger Malmlöf möjlighet att fördjupa sig samt hitta nya spår i sitt konstnärliga sökande inom ramen för trädgårdens rum. Hon får därmed möjlighet att nå en större publik.
Lotte Nilsson Välimaa
Motivering: Lotte Nilsson Välimaa harlång konstnärlig erfarenhet och arbetar engagerat med sin närmaste omgivning,sina medmänniskor och har konsekvent utvecklat sitt projekt "Låt mig se in i dina ögon" under 10 år.
Nilsson Välimaa är interädd för att experimentera och undersöka, såväl färg, form och material, som idet mänskliga mötet.
Hennes utforskande ochkonsekvent genomförda arbeten visar på ett intressant konstnärskap med entydlig vision och mål.
Stipendiet på 10 000kr kommer Nilsson Välimaa väl till användning inför hennes planeradeutställningar i
Berlin och Stockholm under 2021.
Andreas Ribbung
Motivering: Andreas Ribbung har ett stort kunnande då han vid sidan om sitt eget konstnärliga utövande medverkat och drivit många olika konstprojekt i Sverige och utomlands med stort engagemang.
Medhjälp av stipendiet på 10.000 kr kan Ribbung få möjlighet att dela med sig av sin digra erfarenhet genom den bok han arbetat med sedan 5 år tillbaka, där han dokumenterat måleri processen som följs av kommentarer om hur den bildbaseradetankeprocessen kan fungera.
Detta bidrar till att lyfta fram andra konstnärskap i utveckling.